Monday, April 9, 2012

.: Ibu, mana pergantunganmu?

Kala anak-anak menguji kesabaran, bagaimana sabarmu? Sabar itu hanya pada insiden pertama. Setelah dah menjerit marah, baru nak teringat untuk bersabar.... sabar ke tu? Sabar hanya pada insiden petama, bagaimana reaksi kita pada saat pertama setelah diuji... kiranya, dah tak aci dah la lepas kita dh naik hantu tu baru istighfar..heh heh..Tapi kira ok la dari terus naik hantu dan mengilai-ngilai pula...dok gitu??

Ibu-ibu, bergantung lah sepenuhnya 100% pada pencipta kita, Allah yang satu. Masa anak sakit, janganlah doktor yang pertama di cari. Cari lah ALLAH! haaa.... sakit tu datang dari siapa? Maka siapa yang paling layak menyembuhkan??? Haaa... jawab.

Precaution is better than to cure.. makanya, berdoalah setiap masa anda teringat anak-anak... minta pada Allah, minta lah Allah pelihara anak-anak kita. Kalau kita tak minta, kita nak harap belas ihsan Allah semata-mata nak lindungi anak kita? Minta lah ibu-ibu, supaya Allah sentiasa melindungi anak-anak..keselamatan dan kesihatan. bahkan minta juga Allah lindungi mereka dari segala keburukan dunia ni, terpelihara iman dan akhlak mereka.

Ada ibu yang lupa berdoa... dia berharap by default anak dia bertuah tak akan jatuh sakit. Dia berharap by default anak dia jadi pandai. Dia harap pada nasib semata-mata. Pastu bila anak sakit, gelabah pula cari mana klinik terbaik di daerah Batang Padang nii... haa..jangan lah anda ibu tersebut.

Jangan merungut anak sakit. jangan merungut anak berjangkit dengan siapa, di mana. Merungutlah kenapa anda tak pernah berdoa agar Allah perisaikan anak anda.

Kalau anak sakit juga, redha lah. Allah sedang mendidik anda. mana mungkin anda jadi ibu yang banyak pahala tanpa sebarang ujian. Kita matang dengan ujian. Allah didik kita sekarang berdikit-dikit untuk ujian akhir yang besar kelak. Redha dan syukur dengan setiap ujian. jangan bersedih. ingatlah, sabar itu pada insiden pertama. Jadi ibu-ibu..manakah pergantunganmu sebaik-baik tempat pergantungan?

No comments:

Post a Comment