Monday, June 13, 2011

.: Jaga hati pasangan

Dulu, saya pernah share satu lirik lagu yang saya syok layan..mungkin sebab pada masa tersebut, lagu tu asyik diputarkan di radio saja.


Lirik lagu tersebut, (yang saya lupa pulak tajuk lagu apa, dan siapa penyanyinya), seingat saya, perihal pasangan bercinta yang berantakan, ataupun pasangan yg nak berpisah. Macam tu la lebih kurang.

Lagu tu tak ada kena mengena pun dengan kehidupan berpasangan antara saya dan pasangan saya. Beberapa jam selepas saya mengepostkan lirik tersebut di dalam blog saya, tiba-tiba, saya dapati, posting saya itu telah hilang!

Saya menyuarakan pada suami saya tentang kisah post saya yang hilang itu. Dengan muka tak bersalah, suami saya jawab, dia delete.. Dan sambil dia jawab tu, dia asyik menggodek kerja yg dia sedang buat dgn asyik tersebut.

Wah?? Saya tergamam... dalam hati tertanya-tanya, "apa dosa ku????" saya rasa suami saya marah... tapi saya tak nampak macam dia marah. Tapi serius, pada saat itu, hati saya memang tak sedap berdegup.

Tanpa menunggu penjelasan, saya terus mintak ampun. Saya tahu dia memang tak suka. Nasib baik suami saya jenis yang tak cakap banyak. Kalau dia jenis cakap banyak macam saya, komfem bengkak telinga saya menadah laseran beliau.

Moral dari kisah Post Ku Di Delete Suami itu, saya belajar sesuatu.Kata-kata adalah doa. Suami saya tak suka saya nyanyi atau tulis walaupun ia hanya lagu-lagu duka, lagu-lagu berpisah, sebab kata-kata itu adalah doa.

Daripada layan lagu-lagu kecewa, baik layan lagu kanak-kanak, atau pun diam aje. Lagipun, anak sulung saya asyik bagi hint, suara saya tak sedap, walaupun telinga saya dengar macam sedap sangat suara saya ni.

Lebih-lebih lagi bila saya nyanyi di dalam bilik yang tak banyak barang, gema dia menambahkan lagi kemerduan dan kelemakan suara saya. Dan selalunya, jika saya nyanyi dalam kereta, suami saya akan cepat-cepat petik butang radio keretanya.

Suami saya mungkin tiba-tiba tersedar, dia patut dengar radio aje dari dengar suara saya?

1 comment:

  1. sometimes kita x perasan kan bahawa benda yang nampak simple boleh menyentuh hati seseorang terutamanya pasangan kita..huhu..

    ReplyDelete