Tuesday, April 5, 2011

.: Saya menang moto...

Baca tajuk di atas dgn gaya pakcik yg menang motor power root ye...

Sebenarnya, saya tak menang motor pun. Tapi, saya baru beli motor...

Dah 2 hari saya gi kerja pagi-pagi sambil membonceng motor bersama suami saya. Suami saya tak ada gaya mat rempit langsung. Dia bawa motor dengan penuh berhemah. Rasanya, kalau orang naik basikal pun boleh potong.

Husband saya beli motor kerana banyak sebab. Sebab pertama, sebab bosan dengan si wafiy, asyik cakap orang lain ada motor je. Bila babah nak beli motor? Dan dia selalu nak naik motor, siap tumpang pakcik hamdi lagi. Kesian kan? Kesian tak? Saya tak kesian pun, ngada-ngada...orang lain tak ada kereta, kita ada kereta pun tak bersyukur.. hehe.

Sebab ke dua, leceh pula pakai kereta, dengan parking payah kat poli ni. Pastu tiap-tiap kali nak gi masjid, lambat pula jadinya, nak panaskan enjin lah, nak turunkan wafiy (suka ngikut gi masjid) pun amik masa, dengan nak mencari selipar lah. Leceh la..orang dah masuk rakaat 3 dah, babah baru nak masuk masjid la gitu gayanya.

Parking rumah kuarters kami tak berbumbung. Tengahari tu, kalu nak gi kerja balik, masuk kereta macam masuk oven saja. Bahangnya sgt dasyat. Kat kuarters poli sabah dulu ada jugak parking bumbung. Nikmatnya rasa kalu ada parking berbumbung. Maka, sila la bayar parking bumbung anda ye... Dengan menaiki motor, saya tidak merasa lagi bahang oven kereta saya tu pada tenghari.

Parking motor kat sini best. Boleh terus masuk bawah blok kuarters. Terus sampai ke tangga. Tapi, kena panjat 3 tingkat la. Kalu naik kereta, kena panjat extra 10 anak tangga dari parking lot tu. So, dgn naik motor, saya dapat menjimatkan jumlah anak tangga dan perjalanan untuk naik ke rumah. :)

Jadi, anda dpt rs tak keseronokan yg saya rasa sikit ni? Terima kasih la wafiy ye kerana telah memberi dorongan dan galakan untuk babah beli motor.

4 comments:

  1. motor apa babah beli tu mama???hehehe

    ReplyDelete
  2. motor kriss je cik pah oii... motor bot tak mampu lagi..hahah..
    babah angan2 nak beli motor besar..tp babah bawa motor kecik pun mama tak baper nak sedap ati...

    ReplyDelete
  3. wahhh best la wafiy ngan maryam ptg2 dh ble bersiar2 naik motor. tp mcmana la gayanya klu pagi2 naik motor 4 1/2 org yer hehehe.. perut demo muat lg ke nk selit mryam kt tgh. jup..jup.. sy cuba membayangkan hehehe

    ReplyDelete
  4. setakat ni x pernah try lg naik motor 4 setengah orang. kan rumah kami atas taska je. anak-anak tak sempat nak rasa naik kereta/motor gi taska..turun rumah je. kami naik motor berdua setengah je.hehehe..

    ReplyDelete